Predstavljamo program Udruge Sunce povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje 2018. godine

Udruga Sunce u suradnji s komunalnim poduzećem Čistoća d.o.o. iz Splita već sedmu godinu za redom sudjeluje u obilježavanju Dana planeta Zemlje. Ovogodišnja je svjetska tema “Smanjenje plastičnog otpada”. U skladu s tim, sve naše aktivnosti uključene u program za Dan planeta Zemlju ove godine imaju dvije teme, a koje su direktno vezane za naše najnovije projekte o kojima smo ranije izvještavali.

– Smanjenje plastičnog otpada – otpad u moru! #SudjelujUOdrživomRazvoju

Izvor: https://www.menu.hr/najave/dan-planeta-zemlje-2018/

Ovogodišnji program sastoji se od:

Javnog događanja na Rivi u nedjelju 22.4.2018. godine s početkom u 9 sati ujutro. Cilj javnog događanja, koji je dio našeg Međuprograma edukacije i informiranja javnosti već dugi niz godina, je olakšati pristup informacijama građanima usmjerenih na poticanje prihvaćanja održivijih praksa u svakodnevnom životu te uključivanje građana u napore usmjerene na postizanje što većeg stupnja održivosti naše lokalne zajednice. Osim pristupa informacijama, ovo je javno događanje, prilika da naši sugrađani zajedno sa svojim obiteljima sudjeluju u nekoliko radionica, poput one oslikavanja platnenih vrećica zajedno s našim EVS volonterima iz Makedonije i ostalim zaposlenicima Sunca, ali i u rasprodaji rabljene dječje opreme. Sigurni smo da će svatko naći nešto za sebe

Javno događanje na Rivi – 22.4.2018.

Točno na datum obilježavanja Dana planete Zemlje 22.4. organiziramo prigodni program na “dnu Marmontove”, odnosno na početku Rive sa zapadne strane. Program počinje od 9 sati ujutro i traje sve do 13 sati i prilagođen je svim uzrastima, od djece do njihovih baka i djedova.

Program obuhvaća tri tematske radionice/pulta postavljene u obliku trokutas ciljem prezentiranja, informiranja i educiranja javnosti o važnosti održivog gospodarenja otpadom na osobnoj i društvenoj razini, a simbolički povezani uz tri ključna principa: SMANJI, PONOVNO KORISTI, RECIKLIRAJ!

Planirane radionice i pultevi:

  1. Radionica ukrašavanja platnenih vrećica (DIY pult) – PRINCIP SMANJI,
  2. Rasprodaja rabljene dječje opreme – PRINCIP PONOVNO KORISTI i
  3. Info pult o pravilnom odvojenom prikupljanju otpada – PRINCIP RECIKLIRAJ.

Izvor: https://www.highcountryconservation.org/2018/03/12/ask-eartha-zero-waste/reduce-reuse-recycle/

Uz javno događanje na Rivi, organiziramo i natjecanje za najbolji razredni projekt vezan uz tematiku otpada i principe odgovornog postupanja s otpadom smanji, ponovno koristi i recikliraj povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Ovogodišnju temu smo odabrali vodeći se svjetskom temom Dana planeta Zemlje koja je bila plastika. No, želeći osvijestiti što veći broj ljudi o problemima koje nosi sve veća količina plastike u moru povezali smo ove dvije teme. Stoga su učenici u svojim projektima problem prekomjerne uporabe plastike i neadekvatnog postupanja s njom povezali s problemima koje uzrokuje kada dospije u morski ekosustav.

Natjecanje je podijeljeno u tri kategorije za učenike od 1. do 4. razreda, učenike od 5. do 8. razreda te učenike od 1. do 4. razreda srednjih škola. Ove godine na natjecanje se prijavilo 11 osnovnih škola, od toga 5 razrednih projekata u kategoriji nižih razreda (od 1. do 4.), te 6 razrednih projekata viših razreda (od 5. do 8.) osnovnih škola. Prijavljene su i dvije srednje škole.

Trenutačno smo u postupku pregledavanja razrednih projekata, koji su nas već do sada oduševili i raspametili. Da bi svi sudionici natjecanja upoznali s radovima svojih kolega 25. travna u 12 sati na prigodnoj svečanosti u Kinoteci zlatna vrata predstavit će se svi razredni projekti i uručiti prigodne nagrade.

Učeničko natjecanje u projektima na temu “Smanjenje plastičnog otpada – otpad u moru”

Kategorije natjecatelja: (1) niži razredi osnovnih škola, (2) viši razredi osnovnih škola i (3) razredi srednjih škola

Cilj: Osmisliti i realizirati razredne projekte na temu “Smanjenja plastičnog otpada – otpad u moru”

Rok za prijavu: 9.3.2018.

Predstavljanje projekata i dodjela nagrada: Kinoteka Zlatna vrata, 25.4.2018. od 12 do 14 sati

Nagrade:

1. mjesto – Zelene izlet po želji,

2. mjesto – Zeleni izlet na Marjan i

3. mjesto – prigodan poklon

Kao dodatak ovome programu, najavljujemo i suradnju s Centrom za integrativnu bioetiku pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta Splitu koja se odnosi na gostovanje našeg zaposlenika, sociologa Marina Spetiča, kao izlagača na javnoj tribini na temu “Kriza čovjeka i njegovog okoliša”. Na poziv Centra, Marin gostuje uz dr.sc. Ivanku Buzov, docenticu i pročelnicu Odsjeka za sociologiju FFST-a, te Josipa Guća, zaposlenikom Centra za integrativnu bioetiku.

Tribina “Kriza čovjeka i njegovog okoliša” se održava dan nakon Dana planeta Zemlje, 23.4.2018.  u prostorijama Filozofskog Fakulteta u Splitu na Peristilu (Poljana kraljice Jelene 1/III) s početkom u 17 sati.

Partneri

Web stranica zaštitamora.net izrađena je u okviru projekta “Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru—4M” (IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska—Crna Gora 2007—2013.)

Donatori

Web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH. Sadržaj ove Web stranice isključiva je odgovornost Udruge Sunce i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.