Uspješno završene akcije prikupljanja otpada iz mora

U ukupno 22 akcije prikupljanja otpada iz mora u sedam obalnih županija RH, koje je u sklopu usluge za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provela Udruga Sunce Split, prikupljeno je više od pet tona različitih vrsta otpada.

Prve akcije započele su potkraj svibnja ove godine, a osim čišćenja na odabranim lokacijama predviđenog ovom uslugom, Udruga Sunce Split provela je i monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear.

O čitavom projektu bilo govora na završnoj konferenciji održanoj 26. studenoga 2020. putem zoom platforme. Konferenciju je otvorila pomoćnica ministra gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos, koja je istaknula kako je morski otpad goruća tema svjetskih ekosustava, pa i kod nas, stoga treba uporno tražiti rješenje za tu problematiku.

-Čak 80 posto otpada nađenog na plažama dolazi s kopna, te se može zaključiti da neadekvatno gospodarimo otpadom na kopnu. Najveći problem je mikroplastika.  U morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike– istaknula je Elizabeta Kos.

Voditeljica Odjela okolišnog prava Udruge Sunce Split Ivana Krstulović Baković predstavila je čitavu uslugu, kao i nacrt Prijedloga nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora, koji je kreiran  temeljem iskustva provedbe akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u RH kao dokument smjernica za sve buduće akcije. Taj dokument koristit će svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora.

Na završnoj konferenciji svoja iskustva u provedbi usluge iznijeli su Tea Kuzmičić Rosandić, koja je vodila sve održane akcije i Fedra Dokoza iz Udruge Sunce Split, Đani Iglić, predsjednik Ronilačkog kluba Sveti Roko te Pero TutmanInstituta za oceanografiju i ribarstvo.

Partneri

Web stranica zaštitamora.net izrađena je u okviru projekta “Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru—4M” (IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska—Crna Gora 2007—2013.)

Donatori

Web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH. Sadržaj ove Web stranice isključiva je odgovornost Udruge Sunce i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.