Cymodocea nodosa

Čvorasta morska resa

(Ucria) Ascherson, 1870

Cymodocea nodosa
Opis

Biljka 15-40 cm dugih te 3-4 mm širokih, svijetlo do tamnozelenih listova. Listovi su trakasti, uski, sa 7-9 paralelnih žila i na vrhu nazubljenih rubova. Stabalce se razvija paralelno uz morsko dno, često prekriven sedimentom, debljine 3-4 mm, savitljivo i glatko. Na stabalcu su karakteristični gusto formirani „čvorovi“. Korijen je debljine tek nekoliko milimetara.

Stanište

Pjeskovito – muljevita dna s organskim ostacima; od površine mora do 10 m dubine. Ponegdje oblikuje podmorske livade zajedno s vrstom Zostera noltaei. Podnosi određenu količinu organskog opterećenja.

Slične vrste

Posidonia oceanica - listovi su puno širi i duži, trakasto uski, na vrhu tupo ili blago zaobljeni, s 13-17 paralelnih žilica. Stabalce je kruto, puno deblje, bez čvorova.
Zostera marina - listovi su tanki, trakasti, elastični, s 3-5-(11) žila. Krajevi listova su zaobljeni, nisu nazubljeni.
Zostera noltii - listovi su vrlo uski, elastični, na vrhovima srcoliki i bez zubića s 1-3 paralelnih žila od kojih je središnja nešto snažnija i bolje uočljiva.

Partneri

Web stranica zaštitamora.net izrađena je u okviru projekta “Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru—4M” (IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska—Crna Gora 2007—2013.)

Donatori

Web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH. Sadržaj ove Web stranice isključiva je odgovornost Udruge Sunce i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.